Európski cyklisti v rámci Biketour propagujú na Slovensku ekologickú dopravu

25.07.2006 Medzilaborce

Palota/Medzilaborce 25. júla (TASR) - Propagovať ekologickú dopravu je cieľom zhruba štyridsiatich cyklistov z celej Európy, ktorí prešli dnes na slovenské ú...
Palota/Medzilaborce 25. júla (TASR) - Propagovať ekologickú dopravu je cieľom zhruba štyridsiatich cyklistov z celej Európy, ktorí prešli dnes na slovenské územie cez hraničný priechod Palota v Medzilaboreckom okrese.

V rámci 16. ročníka Ecotopia Biketour 2006 vyrazili 18. júna z Litvy a ich trasa viedla počas prvých piatich týždňov cez spomínanú krajinu a Poľsko. \"Cieľom Ecotopie Biketouru 2006 je ukázať, že vlastne bicyklovanie alebo celkovo alternatívna doprava to nie je len šport, ale je možné ju využívať, ako dopravný prostriedok nielen v mestách, ale na dlhé vzdialenosti, \" uviedol dnes pre TASR koordinátor slovenskej časti projektu Radoslav Plánička.
Účastníci podujatia chcú poukázať na mnohé nevýhody nekonečného nárastu automobilovej prepravy a zároveň demonštrovať jej najhodnejšiu a najzábavnejšiu alternatívu. \"Biketour je živým príkladom toho, aký môže byť život krásny, ak použijete vlastnú silu na zvládanie každodenných vzdialeností, \" doplnil Plánička.
Slovenská etapa potrvá dva týždne. Pelotón prejde Národným parkom Poloniny, navštívi dedinky s historickými kostolíkmi, Morské oko, účastníci Biketouru sa zúčastnia na čistení potoka pri obci Bačkov, cyklojazdy v Košiciach a pod. Prejdú tiež Nízkymi Tatrami, Slovenským rajom a 18. augusta vyrazia k maďarským hraniciam. Neskôr sa presunú do Slovinska a Chorvátska. Cykloturné vyvrcholí v chorvátskom Splite 22. septembra, kde sa účastníci akcie pripoja k Svetovému dňu bez áut.
 

Vyberte región